10.01.08

Potenciál na procesních přesazích

Nový rok začínám blog nějak skepticky - samými příklady procesních špatností. Tak dnes vnesu trochu optimismu. Zkušeností mám potvrzeno, že nejsnáze dostupné potenciály zlepšení jsou tam, kde proces přechází z jedné organizační jednotky do druhé, ještě větší možnosti však nejdeme na přesazích procesu mezi firmami, ať na straně dodavatele nebo zákazníka.

Příklad z praxe. Pouhé přesunutí jedné výrobní operace z výrobce na dodavatele snížilo dopravní náklady na čtvrtinu, neboť se nemusí dopravovat neskladný materiál, ale kompaktní meziprodukt. Plus dodavatel má na onu operaci specializovanou obsluhu i stroj a provádí ji ve velkém, takže jí nabídl za poloviční cenu, než kolik činily původně jen přímé náklady.

Pravidlo potenciálu na přesazích platí samozřejmě nejen u procesů s materiálovým tokem. Proč právě tam tak dlouho vydrží tyto prosté příležitosti ke zlepšení neobjevené? Protože je tam nikdo nehledá. Pro většinu lidí je horizontem jejich práce jejich orgnizační jednotka. V nejlepším případě jejich firma.


Příspěvek byl poprvé publikován před dvěma roky.

0 Comments:

Novinky z BPM portálů

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services