21.01.08

Aktuality ze světa BPM (3. týden)

I tento týden byl přebohatý na nové pohledy a přístupy v BPM. Nejdříve se podíváme, zda radostné vyhlídky BPM pro rok 2008 nezkalí nastávající ekonomické zpomalení. Dále zkusíme odhadnout, jaký pokrok v tomto roce čeká architekturu podnikání, základ všech BPM iniciativ. Nakonec se poučíme, jaký vztah mají pravidla podnikání k datové architektuře, neboť tato zdánlivě okrajová záležitost je samou podstatou prokazatelnosti řízení.



Paul Harmon: Rok před námi
Podle předchozích zkušeností se zpomalení ekonomiky promítalo do IT rozpočtů většinou asi s ročním zpožděním. BPM je však cesta, která vede ke zvyšování výkonnosti a může být efektivně využita i pro nákladové úspory. Proto lze předpokládat dopady případné krize pouze na oblast prodeje BPMS asi ve 4.Q.08, a to pouze ze strany vládních úřadů, což celkový růst tohoto byznysu neovlivní.

Jinak se letos dá očekávat boom podnikových center excelence, která budou působit napříč celými podniky a zastřešovat všechny jejich iniciativy zlepšení. Bude pokračovat také integrace dílčích metodik (lean, six sigma, scorecard) do BPM. Očekávají se nové nástroje pokrývající modelování, workflow, EAI, BI, řídící tabla, nastavování ERP i řízení SOA. Letos zřejmě ještě nedojde k radikální koncentraci trhu (na 3 až 5 dodavatelů).

V roce 2006 se BPM trh zaměřil na SOA, v roce 2007 na BI, v roce 2008 bude zřejmě jeho hlavním tématem EAI, celopodniková integrace.
zdroj: BPTrends Monthly Email Advisors, vol. 1, 2008

William Ulrich: Architektura podnikání 2008
Architektura podnikání je připravena v roce 2008 udělat velký skok. Zájem se na ní soustřeďuje již od roku 2006, protože se stále více ukazuje, že je esenciální disciplínou BPM. V loňském roce učinila výrazný pokrok, kdy na sérii konferencí byly prostřednictvím případových studií ujasňovány dimenze odpovědnosti za tuto architekturu, otázky jejího řízení a rámce i problémy spojené s jejím modelováním. Zapracovalo se i na standardech - konsorcium OMG založilo k jejich vytvoření pracovní skupinu Business Architecture Working Group (BAWG).

Standardy jsou totiž nutné, protože se stále víc ukazuje nutnost usměrnit modelování, neboť soubory odtržených procesních modelů a flotujících pravidel nevytvoří ucelenou architekturu a nemohou být použity ani jako základ pro další evoluci nástrojů. Dalším problémem je neshoda v přístupech k modelování IT architektury, kdy jsou uživatelé nuceni se spoléhat na parciální řešení jejich dodavatelů a systémových integrátorů. Skupina BAWG se proto bude věnovat i zajištění interoperability mezi IT a byznys architekturou. Cílem všech těchto snah je vytvořit prostředí s takovými průmyslovými standardy, které zaručí možnost sdílení nejlepší praxe.
zdroj

Ronald G. Ross: Pravidla záznamů
Data při svém zpracování a využití v podniku prochází řadou transformací - extrakcí a čištěním, spojováním a agregováním, zhodnocováním a reportováním v nejrůznějších, často obskurních formátech. Co víc - během tohoto zpracování dochází k jejich sémantickému posunu. A tato data v různých fázích svého vývoje vstupují do rozhodování, jsou materií pravidel podnikání.

Pokud má mít společnost prokazatelné řízení, musí být schopna ke každému jednotlivému rozhodnutí doložit, na jakém zakladě bylo učiněno. Řešením není u každého rozhodnutí zpětně použitá pravidla a jeho vstupní data rekonstruovat, tato cesta ne v dnešních heterogenních systémech nepředstavitelně složitá. Mnohem vhodnější je použít metodu nazývanou System of Record - u každého rozhodnutí pravidlo a jeho data přímo dokumentovat. Tento přístup již podporují dnešní systémy EDM (enterprise decision management).
zdroj: Business Rules Journal, Vol. 9, No. 1 (Jan. 2008)

1 Comment:

Anonymní said...

Moc pěkné a zajímavé shrnutí!

Novinky z BPM portálů

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services