09.03.08

Aktuality zo sveta BPM (10. týždeň)

Viete, čo je to E2.0? Nechajte si to objasniť od Toma Davenporta. Jim Sinur nám pre nasadzovanie BPM dá 4 dobré rady a 5 varovaní, ale tiež objasní, aké prínosy môže mať BPM pre rôzne znalostne náročné procesy. A viete, čo je to WOA?

Tom Davenport: E2.0
O manažmente znalostí sa hovorí už 15 rokov a téma sa zdá byť v úzadí. Novú krv do žil mu má vliať E2.0, teda Enterprise 2.0 (skôr web 2.0), ktorý disponuje novými sociálnymi nástrojmi pre zdieľanie znalostí.
viac

Jim Sinur: Najlepšia prax pre BPM
Najlepšie rady sú jednoduché. Za prvé ako začať - u správneho procesu s dostatočným potenciálom úspor a ktorý je komplikovaný radou organizačných bariér. Za druhé ľudia - budovať kultúru otvorenosti a dôvery v heterogénnom tíme ľudí. Za tretie procesy - porozumieť skutočným end-2-end priebehom procesov. A za štvrté projekt - rýchlymi malými krôčikmi stále vpred, nezadusiť sa veľkými sústami ani perfekcionalizmom.
zdroj

Jim Sinur: 5 ciest, ako zabiť BPM
Za prvé - neistá podpora manažmentu bez vplyvného sponzora. Za druhé - zle zvolený rozsah zmeny, kedy buď strácame celkový prehľad a synergiu, alebo sa veľkosťou zadusíme. Za tretie - chýbajúce znalosti a prax, čo môže viesť k chybnému úplnému začiatku, zlej procesnej mape. Za štvrté - podcenenie validácie, kedy modely nie sú konfrontovane s realitou a stanú sa fikciou. Za piate - nevyužité úspechy, kedy výsledky nie sú zúročené v pokračovaní zlepšovaní. Čo je častý stav - projekt je síce hotový a mŕtvy, ale proces musí žiť ďalej.
zdroj

Jim Sinur: Rozdielne BPM pre rozdielne procesy
Existujú 3 typy procesov:
Kliknutím obrázek zvětšíte
Automatizovateľné procesy využívajú BPM k spojeniu komponent do jednotného toku riadeného pravidlami. Nebezpečie je skryté vo výnimkách - tie môžu celkom paralyzovať proces. Vyššia úroveň ľudskej interakcie vyžaduje procesy závislé na expertných znalostiach. Tu existuje riziko vytvárania úzkych hrdiel. Najväčšiu pridanú hodnotu vytvárajú väčšinou procesy, ktoré musia byť postavené na spolupráci rôznych ľudí, na zdieľaní ich znalostí. Tam sú dnes hranice BPM, ktoré sa musia otvoriť sociálnym sieťam.zdroj

Dion Hinchcliffe: Budúcnosťou SOA je WOA
Dion Hinchcliffe: Budúcnosťou SOA je WOA
SOA sa na webe stále neteší masovej obľube a priekopníci vidia inú cestu, ako využiť jeho obrovský potenciál i bez služieb založených striktne na SOAP, WSDL a XSD:
Kliknutím obrázek zvětšíte
zdroj

4 Comments:

Anonymní said...

Dawenportův postřeh, že nová dimenze znalostí vede napříč obory, není sice nový, ale je zásadní. Pokud toto nejsme schopni v podnikové praxi zvládat (multifuknční týmy...), zůstane celý KM omezen na dokumentaci známého.

Anonymní said...

Dawenport reaguje na McAfeeho příspěvek a mluví o lateralizaci - což není totéž jako horizontalizace znalostí. Jde třeba také o znalosti ze šumu...

Anonymní said...

Co to je ta lateralizace znalostí?

Anonymní said...

Leteralizace (posun) v knowledge managementu znamená, že při sběru a očišťování znalostí se nepostupuje do hloubky, ale sledují se zdánlivě okrajové souvislosti. Typickým příkladem laterální znalosti je znalost, kterou člověk získá při práci v open space kanceláři z náslechu od ostatních kolegů.

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services