03.03.08

Aktuality ze světa BPM (9. týden)

Tento týden uděláme malou reflexi témat měsíce z pohledu nejnovějšího světového dění. Ken Krawchuk nám připomene lednové téma měsíce - architektura podnikání, kde se rozbíhá rozsáhlá práce nad standardy. Larry Goldberg provazuje naše únorové a březnové téma, když se podívá na řízení pravidel v kontextu procesů z hlediska hodnoty rozhodování. Nakonec se podíváme, co přináší březnové číslo BPM Strategies Magazine.

Ken V. Krawchuk: Standardy pro architekturu podnikání
V loňském prosinci zahájila skupina OMG (Object Management Group) rozsáhlou práci na definování standardů pro architekturu podnikání, která je plánována na 18 měsíců. A práce to bude dost - vytvořit standardy pro holistický model podnikání, který integruje procesy, pravidla rozhodování, ale i datový pohled a především dobře zobrazuje hodnotové toky. Přitom musí splnit dva velmi rozdílné požadavky - být srozumitelný pro manažery a odborné uživatele. A současně být natolik sémanticky jednoznačný, aby umožnil realizaci v IT.
Zdroj

Larry Goldberg: Strategické rozhodování
Business Decision Management (BDM) je přístup, který prosazuje využívání pravidel podnikání v kontextu BPM, tedy v procesech a jejich souvislostech. BDM je jednak technologický koncept, který vytváří ideální prostředí pro využití SOA. Zároveň je to pohled na podnikatelské rozhodování, které probíhá uvnitř procesů. Na obrázku je matice tvořená četností a důležitostí rozhodování:

Klepnutím obrázek zvětšíte.
Nelze podcenit ani jednu z oblastí. I velký objem nedůležitých špatných rozhodnutí může vést ke ztrátám, stejně jako jedno špatné velké rozhodnutí. Pochopit hodnotu rozhodování je základ pro budování systému pravidel. Malá četná rozhodování musí být podpořena systémy BI a automatizována. Velká zásadní rozhodnutí musí být začleněna do kontextu strategického řízení.
Zdroj

BPM Strategies Magazine (březen 2008)
Tom Dwyer popisuje, jak využít koncepty BPM, BDM a SOA pro vytvoření pružného logistického řetězce. William M. Ulrich připomíná, že architektura podnikání vyžaduje nový způsob spolupráce odborných uživatelů s IT specialisty a vytváření multifunkčních týmů. Carilu Dietrichová nás provede současným BPM trhem a jeho trendy, které mají řadu specifik - probíhá masivní konsolidace trhu, dochází ke konvergenci technologií a je novou cestou systémové integrace, přitom největším limitem při využití nových technologických možností jsou lidé a jejich ne-procesní vnímání. K jeho překonání je možné využít také technologie, např. sociální sítě. V rozhovoru James Taylor vysvětluje, že rozhodování resp. jeho pravidla jsou aktiva společnosti, která je nutno spravovat obdobně, jako aktiva hmotná. Elliot King pokládá architekturu podnikání za základ pro řízení jakýchkoliv změn - je to blueprint pro inovace. Jim Sinur naznačuje, jak by BPM mohl pomoci zvládnout obrovskou generační výměnu, která nás s ohledem na populační křivku čeká v dalších deseti letech. Mike Rosen se zaměřil na SOA a změny, které tento koncept vyvolává v aplikační architektuře. Na 28 stranách magazínu najdete i zajímavé případové studie.
Zdroj

2 Comments:

Anonymní said...

Goldbergova matice pro pravidla (četnost x dopad) je dobrá, pouze by potřebovala doplnit, jaké IS jsou vhodné pro příslušnou oblast matice.

Anonymní said...

Myslím, že nasazení příslušných typů IS je pro jednotlivé vyznačené oblasti matice zřejmé: málo časté zásadní rozhodování - BSC, velmi časté drobné rozhodování - automatizace na základě BI, a to uprostřed jsou procesní business rules.

Novinky z BPM portálů

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services