21.12.07

BPM v roce 2007 a PF2008

PF2008Procesní řízení se v našich krajích pokouší prosadit již 15 let. BPM portál má za sebou zatím jediný rok, kdy se pokoušel reflektovat překotné dění ve světě a přispět k povědomí o nové přicházející generaci systému řízení u nás.


Pokusme se proto na závěr tohoto úsilí shrnout klíčové letošní události, trendy a změny na celosvětové scéně BPM do desatera poznání:

  1. BPM a SOA patří dohromady jako dvě strany jedné mince. Služby bez zacílení na byznys jsou neproduktivní, sebelepší procesy bez flexibilní podpory IS jsou neúčinné. SOA letos dozrála, ESB je nejčastěji nasazovaná integrační technologie.

  2. Ucelené BPMS 2. generace jako technologické platformy pokrývající integrovaně celý životní cyklus změn podnikání jsou již k mání. BPMS zahrnují modelování od procesů přes organizační pohled po pravidla, optimalizační prostředky, snadné napojení na služby včetně těch vytvářených pomocí ESB, procesní server / workflow pracující s BPEL popisem procesů a možností lidské interakce, integrovanou BI do enginu s pravidly, monitoring procesů v reálném čase a napojení na manažerské dashboardy.

  3. Z hlediska trhu s nástroji probíhá jeho rychlá koncentrace - letos Software AG koupil webMethods, TIBCO koupil Spotfire (BI), IBM koupilo TeleLogic (ta předtím Popkin) a Cognos, Metastorm koupil Proformu a Process Competence, SAP koupil Business Objects. Do boje o BPM trh vstoupili aktivně největší hráči - IBM, Oracle, Microsoft, SAP s cílem poskytnout ucelené BPMS řešení jako platformu, která integruje i BI řešení.

  4. Na trhu jsou k mání kvalitní nástroje na modelování a někdy i jako ucelené BPMS zdarma (Savvion, Tibco, Intalio...). Některé BPMS jsou poskytovány jako SaaS a rozhraní pro customizaci SW (Appian a Lombardi).

  5. I velké integrované balíky (ERP/SCM/CRM) začínají být nabízeny jako SaaS (např. SAP). Nové aplikace jsou vyvíjeny nejčastěji jako webové služby, i v podnicích se již využívá kolaboračních prostředí označovaných jako web 2.0 a různých míchanic (mashups). To vše zjednodušuje jejich využití na platformě BPMS.

  6. Jako standard pro modelování procesů podnikání se prosadila notace BPMN. Ta není dostatečná pro zachycení dalších dimenzí procesů a není ani dostatečně jednoznačná, takže se pracuje na jejím rozšíření. Na úrovni prováděcího jazyka je standardem BPEL, letos rozšířený o lidskou interakci (BPEL4People), má však řadu proprietálních doplňků od jednotlivých dodavatelů, která pokrývají bílá místa. Vedle toho koexistuje ucelená notace ARIS, která dovoluje přímou konverzi příslušných modelů (EPC) do BPMN/BPEL. Pro oblast vývoje IS je faktickým standardem UML.

  7. BPM je vnímána jako manažerská disciplína a je zaváděna jako vyučovací předmět na univerzity. Business analytik je dnes samostatná profese a je vymezen její znalostní scope. Jako další samostatná profese se formuje business architect.

  8. BPM integruje původně samostatné metodologie jako SixSigma, BSC, Lean, KM či z druhé strany EA a stává se jejich uceleným rámcem.

  9. Všichni prognostici se shodují, že dalších 5 let bude BPM patřit mezi nejrychleji rostoucí segmenty trhu IT i služeb (očekávaný průměrný meziroční nárůst 40%). Na BPM je proto zaměřena trvalá pozornost světových manažerských a ekonomických magazínů.

  10. BPM je zaváděn evolučně nebo formou guerilly s cílem přinést měřitelné přínosy během měsíců. Prosazuje se ve všech typech byznysu, ale je základní metodologií i v oblastech governmentu či zdravotních a sociálních služeb.

Evropě se nedaří v BPM udržet dech - kromě USA je na špici těchto aktivit letos Austrálie a kupodivu i Indie. A jak vypadá situace v krajích zdejších? Uvedeme alespoň patero zásadních odlišností:

  1. BPM je vnímán jako metodologie, nikoliv systém řízení. Je pěstován již ve většině velkých společností, kde se mu dostává omezené podpory a volného pole s ohledem na aktuální potřeby příslušné firmy. Takto BPM pěstují všechny banky, utilities a částečně i automotive. U korporací je částečně rolován z centrál, většinou v byrokratické podobě.

  2. BPM objevují i menší, většinou soukromé firmy, které přestávají zvládat svou expanzi.

  3. Státní správa začíná využívat procesní audity, což je však většinou pouze krycí název pro zdůvodněnou redukci lidí a reorganizaci.

  4. BPM/SOA začínají skloňovat všechny velké konzultační firmy a systémoví integrátoři.

  5. Na trhu je akutní nedostatek business analytiků, ty shánějí většinou banky a IT firmy.

Jak můžeme vidět na tomto portále, zájem o BPM vytrvale roste. Obstojné nástroje (spíše 1.5 než 2.0 generace) jsou k dispozici. Ke společnému cílenému využití technologie a metod je ale třeba kulturní změny a tam si neděláme iluze - na tu bude i rok 2008 krátký.

BPM portál Vám všem, kdo o ni usilujete, přeje požehnané Vánoce a dobrý rok 2008 s BPM!




Novinky z BPM portálů

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services