06.04.08

Aktuality zo sveta BPM (14. týždeň)

Pripravte sa na veľkú dávku nových informácií z komunity BPTrends. F.Bussemaker je presvedčený, že procesné riadenie je založené na leadershipe. I.Hegedus smeruje BPM od jednorázových projektov zlepšovania k systémovému prístupu zvyšovania výkonnosti. P.Fingar sa zameral na nedokumentované znalosti a systém ich zdieľania. Potom už príde na radu SOA. A.Grigoriu rozoberá vzájomné väzby medzi rôznymi formami outsourcingu a možnosťami IT služieb. M.Rosen rozoberá rozdiely medzi orchestráciou a choreografiou a páni S.Inaganti a S.Aravamudan vysvetľujú, ako sa líši testovanie služieb od testovania klasických aplikácií. Na koniec sa ešte pozrieme na prehľad funkcií produktu ARIS verzia 7.

Frits Bussemaker: Vedenie a BPM
Pokiaľ spoločnosť chce využívať výhody procesného riadenie, musí prejsť od príkazov a kontroly k vedeniu na báze intenzívnej komunikácie a tímovej spolupráce, čo síce dnes pripadá starším obtiažne a riskantné, ale pre mladšiu generáciu je už celkom bežným režimom práce.
zdroj (pdf)

Imre Hegedus: BPM a zvyšovanie výkonnosti
Súčasťou procesného riadenie musí byť zvyšovanie výkonnosti. To zahrňuje jednak optimalizáciu procesov existujúcich, i tvorbu procesov nových, ktoré budú naplňovať budúce podnikateľské príležitosti. K tomu je možné využiť celú radu techník z metodiky Six Sigma. Vždy je treba zmenám procesov prispôsobovať i ich organizačné zabezpečenie. Pre ucelené riadenie výkonnosti je nutné zvládnuť riadenie zmien, osvojiť si systémové myslenie, zvládnuť potrebné techniky zlepšovania, nasadiť vhodný spôsob merania procesov včítane posudzovania ich zrelosti a vytvoriť technologickú podporu. Je vhodné začať s prehľadovým procesným modelom a určiť vlastníkov procesov. Zlepšovania procesov musí prejsť do operatívnej praxe a trvale mať pred sebou výzvu procesnej excelencie.
zdroj (pdf)

Adrian Grigoriu: Virtualizácia podnikania
Porter v osemdesiatych rokoch minulého storočia popísal koncepty pre dve formy podnikov, ktoré vytvárajú hodnotu - primárny (tie, ktoré produkujú) a sekundárne (tie, ktoré zabezpečujú podporu). V priebehu ďalších rokov veľa firiem outsourcovala celú radu svojich procesov, čomu napomohol i vývoj v IT, ako naznačuje obrázok:
Kliknutím zvětšíte obrázek.
zdroj (pdf)

Peter Fingar: Podpora pre tacitné znalosti
BPM a SOA spoločne vytvárajú kvalitnú technologickú architektúru pre dosahovanie transakčnej efektivity - POA (process-oriented architecture). Účinná platforma má však ešte jednu nenápadnú zložku - tacitnú interakciu, ktorá je zvlášť dôležitá v znalostne náročných procesoch na začiatku hodnotu vytváraného reťazca (vývoj, marketing). Technológia podporujúca zdieľania znalostí preto musí byť súčasťou účinného BPMS.
zdroj (pdf)

Mike Rosen: Orchestrácia alebo choreografia
Orchestrácia definuje zhora a poskytuje grafický pohľad na procesný tok v notácií BPMN. Na technickej úrovni sa pre orchestráciu jednoduchých procesov a kompozitných aplikácií využíva BPEL. Choreografia zabezpečuje hlavne koordináciu medziprocesných interakcií a CEP (Complex Event Processing). Je často využívaná v B2B aplikáciách. Pre jej realizáciu je vhodný štandard WS-CDL (Web Service Choreography Definition Language).
zdroj (pdf)

Srikanth Inaganti, Sriram Aravamudan: Testovanie SOA aplikácií
Metodológia pre testovanie konvenčných aplikácií neposkytuje vhodné prostriedky pre overenie služieb, od ktorých je požadovaná opakovaná použiteľnosť. Služby, ako celkom samostatné entity, môžu pracovať dokonale - nečakané chyby sa môžu objaviť vo chvíli, kedy sú zapojené do reťazca alebo siete. Je tiež treba overiť schopnosť komponenty dodržať stanovené politiky a otestovať jej použitie so širokým spektrom pravidiel podnikania. V neposlednej rade je treba skontrolovať vykonávané transformácie dát a úspešnosť doručovania dát rôznym klientom služby. Preto metodológia testovania SOA je výrazne širšia:
Kliknutím obrázek zvětšíte.
zdroj (pdf)

Test rodiny nástrojov ARIS verze 7
Konečne po viac než roku od uvedenia verzie 7 na trh došlo na jej dôkladnú prehliadku redaktormi BPTrends. Nejde ani tak o test, skôr o precízne a prehľadné zobrazenie funkcií jednotlivých komponent.
zdroj (pdf)

2 Comments:

Anonymní said...

Rosenův příspěvek o orchestraci versus choreografii je hóódně dobrý.

Anonymní said...

dobry start

Novinky z BPM portálů

ISSN 1802-5676  | Copyright © 2003-2007 BPS Business Process Services